Wczoraj odwiedziła nas koleżanka. Z tej okazji upiekłam dwa ciasta. Jedno to ciasto z cukinią, na które przepis podała Aagaa z blogu OAZA. Ciasto jest oczywiście rewelacyjne! Piszę "oczywiście", bo to kolejny przepis od Aagii, który wypróbowałam. I chociaż przy jej pasztecie z selera trochę się bałam o efekt końcowy, to podczas robienia ciasta z cukinią już nie miałam wątpliwości, czy ciasto będzie smaczne czy nie. Jeśli Aagaa coś poleca, to musi to być dobre!
Drugie ciasto, które wczoraj zrobiłam to ciasto z jabłkami i z kaszą jaglaną. Jest to chyba najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Można je podawać na ciepło jako zapiekankę lub na zimno. Ja podałam na ciepło z kulką lodów bakaliowych.

A oto przepis, gdyby ktoś był zainteresowany:
Składniki:
1,5 kg kwaśnych jabłek
1 opakowanie kaszy jaglanej (400g)
1 opakowanie cukru waniliowego
15 dkg cukru
odrobina cynamonu
tłuszcz do posmarowania formy lub papier do pieczenia
Do miski wsypujemy kaszę jaglaną, cukier, cukier waniliowy, cynamon i mieszamy.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kaszy i dokładnie mieszamy.
Blachę do pieczenia (średniej wielkości, np. 28cm x 24cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę, następnie umieszczamy w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku. Pieczemy około 90 minut na złoty kolor.
Przepis pochodzi z gazetki z przepisami "Zdrowie na talerzu" (wydanie specjalne gazetki "Przyślij przepis!"), nr 4/2009.
Smacznego!
Drugie ciasto, które wczoraj zrobiłam to ciasto z jabłkami i z kaszą jaglaną. Jest to chyba najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Można je podawać na ciepło jako zapiekankę lub na zimno. Ja podałam na ciepło z kulką lodów bakaliowych.
A oto przepis, gdyby ktoś był zainteresowany:
Składniki:
1,5 kg kwaśnych jabłek
1 opakowanie kaszy jaglanej (400g)
1 opakowanie cukru waniliowego
15 dkg cukru
odrobina cynamonu
tłuszcz do posmarowania formy lub papier do pieczenia
Do miski wsypujemy kaszę jaglaną, cukier, cukier waniliowy, cynamon i mieszamy.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kaszy i dokładnie mieszamy.
Blachę do pieczenia (średniej wielkości, np. 28cm x 24cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę, następnie umieszczamy w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku. Pieczemy około 90 minut na złoty kolor.
Przepis pochodzi z gazetki z przepisami "Zdrowie na talerzu" (wydanie specjalne gazetki "Przyślij przepis!"), nr 4/2009.
Smacznego!
Strasznie się cieszę,że ciasto się udało i smakowało!!!!
OdpowiedzUsuńI bardzo dziękuję za wszystkie miłe słowa,które napisałas pod moim adresem.
Zaciekawił mnie ten przepis na ciasto z jabłkami i kaszą.Kolejny przepis w kolejce do wypróbowania...
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu
MMm... rewelacyjnie wygląda :) Na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Przepisy na ciasto z cukinią i pasztet z selera,który oboje ze ślubnym uwielbiamy,to dla mnie nie nowość. Jednak ciasto z kaszą jaglaną, to ciekawostka warta wypróbowania.
OdpowiedzUsuńhttp://brbaratoja.blog.onet.pl/
Kaszę jaglaną uwielbiam, koniecznie muszę zrobić to ciasto, kiedyś czytałam już gdzieś ten przepis. Jest super.
OdpowiedzUsuńDzięki za przypomnienie :-)
Pozdrawiam serdecznie
mmm wygląda pysznie!!
OdpowiedzUsuńJestem maniaczką kaszy jaglanej, często ją jadamy, minimum raz w tygodniu, choć nie próbowaliśmy na słodko. Ten przepis wypróbuję na bank:)
OdpowiedzUsuńFAJNY PRZEPIS TAK SZUKAM I SZPERAM TU I TAM A ZE JUZ DAWNO MNIE ZAPRASZALAS DO SIEBIE TO WPADLAM I ZNALAZLAM COS LATWEGO I DOBREGO.POZDRAWIAM.CO TAM U CIEBIE????
OdpowiedzUsuńHej, hej Dorotko:))))????
OdpowiedzUsuńCieplutki blog, pozdrawiam - czy będzie jeszcze Tu Pani?
OdpowiedzUsuńDorotko kochana!Zafladam od dawna z nadzieja,ze pojawi sie nowy wpis i nic.Mam nadzieje,ze ta przerwa nie jest spowodowana czyms niemilym i ze u was wszystko ok.Dla uspokojenia sumienia moglabys napisac choc 3 slowa co u was i czy nic wam nie jest?Pozdrawiam cieplo i sle usciski.Ania
OdpowiedzUsuń