Od tygodnia cały swój wolny czas, którego zresztą mam strasznie mało, poświęcam na robienie przetworów. Nie ma nic fajniejszego niż zjeść sobie zimą coś własnoręcznie zrobionego a do tego dużo zdrowszego niż to, co dostępne jest w sklepach.
Poza przygotowywaniem samych przetworów a potem ich konsumowaniem, uwielbiam dekorowanie słoików. Staram się aby słoiki były w ciekawych kształtach, dokładnie opisane i ozdobione "czapeczką".
Do tej pory zrobiłam m.in.:
MALINY W CUKRZE

Składniki:
- 1 kg malin
- 15 łyżek cukru
Przygotowanie:
Wsypać maliny do wypieczonych w piekarniku słoików przesypując je cukrem. Potrząsnąć słoiki, aby maliny ułożyły się ciaśniej. Zamknąć słoiki wygotowanymi pokrywkami. Wyłożyć garnek z gorącą wodą ściereczką i wstawić do niego słoiki. Woda musi sięgać do 2/3 wysokości słoików. Pasteryzować 25 minut.
Przepis pochodzi z programu „Spiżarnia Maryli” (odc. 6), Kuchnia TV.
LECZO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Składniki:
- ½ kg fasolki szparagowej
- 1kg cebuli
- 1kg marchewki
- ½ kg papryki
- 6 dużych pomidorów
- 1 kostka masła
- ½ szklanki oleju
- sól
- pieprz
- Vegeta
- 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Fasolkę myjemy, kroimy w kawałki długości 2cm i gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w talarki, paprykę w paseczki a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa dusimy oddzielnie na maśle z niewielką ilością oleju aż będą miękkie.
Fasolkę wsypujemy do dużego garnka, dodajemy marchew, paprykę i cebulę oraz obrane ze skórki i pokrojone w paseczki pomidory. Doprawiamy do smaku, dodajemy przecier . Leczo nie powinno być zbyt kwaśne!
Dusimy 10-15 minut, wlewając trochę wody, aby wytworzył się sos. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut. Zimą, po podgrzaniu, dodajemy pokrojony i podsmażony boczek lub kiełbasę.
Przepis pochodzi z gazetki z przepisami "Najlepsze Przetwory" (wydanie specjalne gazetki "Przyślij Przepis!"), nr 2/2009.
LECZO

Składniki:
- 2kg kolorowej papryki
- 1,5kg pomidorów
- 1kg cebuli
- 1kg cukinii
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka Vegety
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- oliwa lub olej
Przygotowanie:
Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, obieramy, kroimy w ćwiartki. Cukinię kroimy w kostkę.
Pokrojoną cebulę dusimy na oleju. Dodajemy paprykę i pomidory. Dusimy 25 minut.
Dodajemy cukinię. Podlewamy szklanką wody. Dodajemy przyprawy do smaku i koncentrat pomidorowy. Dusimy około 45 minut, dodajemy roztarty czosnek.
Gorące leczo przekładamy do słoików, wlewamy po 1 łyżce oliwy lub oleju. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Słoiki odwracamy do góry dnem i odstawiamy na 45 minut.
Zimą wystarczy otworzyć słoik, podgrzać leczo i dodać podsmażoną kiełbasę.
Przepis pochodzi z gazetki z przepisami "Najlepsze Przetwory" (wydanie specjalne gazetki "Przyślij Przepis!"), nr 2/2009.
Polecam szczególnie leczo z fasolką szparagową, bo ma ciekawy smak - zupełnie inny od tradycyjnego lecza (to pewnie dzięki połączeniu marchewki i fasolki).
Poza przygotowywaniem samych przetworów a potem ich konsumowaniem, uwielbiam dekorowanie słoików. Staram się aby słoiki były w ciekawych kształtach, dokładnie opisane i ozdobione "czapeczką".
Do tej pory zrobiłam m.in.:
MALINY W CUKRZE

Składniki:
- 1 kg malin
- 15 łyżek cukru
Przygotowanie:
Wsypać maliny do wypieczonych w piekarniku słoików przesypując je cukrem. Potrząsnąć słoiki, aby maliny ułożyły się ciaśniej. Zamknąć słoiki wygotowanymi pokrywkami. Wyłożyć garnek z gorącą wodą ściereczką i wstawić do niego słoiki. Woda musi sięgać do 2/3 wysokości słoików. Pasteryzować 25 minut.
Przepis pochodzi z programu „Spiżarnia Maryli” (odc. 6), Kuchnia TV.
LECZO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Składniki:
- ½ kg fasolki szparagowej
- 1kg cebuli
- 1kg marchewki
- ½ kg papryki
- 6 dużych pomidorów
- 1 kostka masła
- ½ szklanki oleju
- sól
- pieprz
- Vegeta
- 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Fasolkę myjemy, kroimy w kawałki długości 2cm i gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w talarki, paprykę w paseczki a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa dusimy oddzielnie na maśle z niewielką ilością oleju aż będą miękkie.
Fasolkę wsypujemy do dużego garnka, dodajemy marchew, paprykę i cebulę oraz obrane ze skórki i pokrojone w paseczki pomidory. Doprawiamy do smaku, dodajemy przecier . Leczo nie powinno być zbyt kwaśne!
Dusimy 10-15 minut, wlewając trochę wody, aby wytworzył się sos. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut. Zimą, po podgrzaniu, dodajemy pokrojony i podsmażony boczek lub kiełbasę.
Przepis pochodzi z gazetki z przepisami "Najlepsze Przetwory" (wydanie specjalne gazetki "Przyślij Przepis!"), nr 2/2009.
LECZO
Składniki:
- 2kg kolorowej papryki
- 1,5kg pomidorów
- 1kg cebuli
- 1kg cukinii
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka Vegety
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- oliwa lub olej
Przygotowanie:
Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, obieramy, kroimy w ćwiartki. Cukinię kroimy w kostkę.
Pokrojoną cebulę dusimy na oleju. Dodajemy paprykę i pomidory. Dusimy 25 minut.
Dodajemy cukinię. Podlewamy szklanką wody. Dodajemy przyprawy do smaku i koncentrat pomidorowy. Dusimy około 45 minut, dodajemy roztarty czosnek.
Gorące leczo przekładamy do słoików, wlewamy po 1 łyżce oliwy lub oleju. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Słoiki odwracamy do góry dnem i odstawiamy na 45 minut.
Zimą wystarczy otworzyć słoik, podgrzać leczo i dodać podsmażoną kiełbasę.
Przepis pochodzi z gazetki z przepisami "Najlepsze Przetwory" (wydanie specjalne gazetki "Przyślij Przepis!"), nr 2/2009.
Polecam szczególnie leczo z fasolką szparagową, bo ma ciekawy smak - zupełnie inny od tradycyjnego lecza (to pewnie dzięki połączeniu marchewki i fasolki).