Polecam kolejny przepis przeze mnie wypróbowany! Karczek przygotowałam już dwa razy i za każdym razem wyszedł pyszny. Podałam go też na chrzcinach i każdemu bardzo smakował. Przygotowuje się go niezwykle szybko a mięsko wychodzi bardzo kruchutkie. Składniki niby proste ale ja nie wpadłabym na pomysł aby upiec ogórki konserwowe. Z tych proporcji wychodzi mięska na 11 osób więc na codzienny obiad trzeba zmniejszyć proporcje.
Zdjęć niestety nie mam bo karczek tak szybko zniknął ze stołu, że nie zdążyłam zrobić :-)
A na załączonym zdjęciu widok z mojego ogródka - zdjęcie zrobione wczoraj przez mojego Męża.
Karczek zapiekany
Składniki:
Zdjęć niestety nie mam bo karczek tak szybko zniknął ze stołu, że nie zdążyłam zrobić :-)
A na załączonym zdjęciu widok z mojego ogródka - zdjęcie zrobione wczoraj przez mojego Męża.
Karczek zapiekany
Składniki:
- 2 kg karczku
- 1 butelka pikantnego ketchupu
- przyprawa "Delikat" do mięs
- 5 średnich cebul
- 1 słoik ogórków konserwowych
- tłuszcz do posmarowania naczynia
Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy a następnie kroimy w grubsze plastry. Każdy plaster posypujemy z obu stron przyprawą "Delikat" i smarujemy ketchupem.
Cebule obieramy i kroimy w niezbyt grube plasterki, ogórki również.
Przygotowane plastry mięsa wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, przekładając warstwami cebuli i ogórków. Tak zamarynowane mięso odstawiamy na około 5-6 godzin, by wchłonęło smak i aromat ogórków.
Po tym czasie wkładamy naczynie z mięsem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy mniej więcej godzinę.
Smacznego!
Przepis pochodzi z gazetki z przepisami "Mój Najlepszy Przepis" (wydania specjalnego gazetki "Przyślij Przepis!"), nr 1/2009.
Mięso myjemy i osuszamy a następnie kroimy w grubsze plastry. Każdy plaster posypujemy z obu stron przyprawą "Delikat" i smarujemy ketchupem.
Cebule obieramy i kroimy w niezbyt grube plasterki, ogórki również.
Przygotowane plastry mięsa wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, przekładając warstwami cebuli i ogórków. Tak zamarynowane mięso odstawiamy na około 5-6 godzin, by wchłonęło smak i aromat ogórków.
Po tym czasie wkładamy naczynie z mięsem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C i pieczemy mniej więcej godzinę.
Smacznego!
Przepis pochodzi z gazetki z przepisami "Mój Najlepszy Przepis" (wydania specjalnego gazetki "Przyślij Przepis!"), nr 1/2009.
Fajnie brzmi, choć ja w temacie mięs to jakaś wyjątkowo niekumata jestem. Pojęcia nie mam jak wygląda karczek, z podziwem patrzę na klientki mięsnego jak z uwagą wybierają kawałki mięs.... Dla mnie to wszystko jedno, no.... drób jeszcze wyróżnię. Może dlatego, że jakoś mało mięsa jadam, ale kto wie.... może się skuszę ;-)
OdpowiedzUsuńAlizee, jak mam dokładnie to samo! Nie mam pojęcia jak wygląda karczek ale udało mi się go kupić tylko dlatego, że w hipermarkecie na tackach zawsze jest napisana nazwa mięsa. Jest to pierwsze mięso jakie przygotowałam i zmusił mnie do tego chrzest i konieczność podania gościom obiadu. Ale nie żałuję, bo wszyscy chwalili moje umiejętności kulinarne więc było mi miło i czułam się co najmniej jak Nigella :-).
OdpowiedzUsuń