wtorek, 14 kwietnia 2009

Coś na ząb czyli Zupa-krem z groszku


A dziś zrobiłam z pomocą męża zupę-krem z groszku, którą szczerze polecam! Kilka już wersji tej zupy robiłam ale po raz pierwszy z groszku konserwowego a nie mrożonego.
Jest pyszna i błyskawiczna!

Składniki:
- 2 puszki groszku konserwowego
- 1 cebula
- 2-3 marchewki
- 1,5l wywaru z warzyw (lub bulion z kostki) - ja użyłam bulionu
- sól i pieprz
- gotowe grzanki - ja użyłam groszku ptysiowego
- ser feta
- odrobina masła
- koperek do przybrania

Przygotowanie:
Cebulę obieramy, siekamy i rumienimy na maśle.
Marchewki myjemy, obieramy, kroimy w talarki, dodajemy do cebuli i podsmażamy.
Cebulę i marchewki dodajemy do bulionu, następnie wsypujemy groszek i miksujemy.
Doprawiamy i zagotowywujemy.
Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Podajemy z grzankami i kostkami sera feta.

SMACZNEGO!

Przepis pochodzi z kwietniowej gazetki z przepisami "Przyślij przepis!".