A dziś zrobiłam z pomocą męża
zupę-krem z groszku, którą szczerze polecam! Kilka już wersji tej zupy robiłam ale po raz pierwszy z groszku konserwowego a nie mrożonego.
Jest pyszna i błyskawiczna!
Składniki:- 2 puszki groszku konserwowego
- 1 cebula
- 2-3 marchewki
- 1,5l wywaru z warzyw (lub bulion z kostki) - ja użyłam bulionu
- sól i pieprz
- gotowe grzanki - ja użyłam groszku ptysiowego
- ser feta
- odrobina masła
- koperek do przybrania
Przygotowanie:Cebulę obieramy, siekamy i rumienimy na maśle.
Marchewki myjemy, obieramy, kroimy w talarki, dodajemy do cebuli i podsmażamy.
Cebulę i marchewki dodajemy do bulionu, następnie wsypujemy groszek i miksujemy.
Doprawiamy i zagotowywujemy.
Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Podajemy z grzankami i kostkami sera feta.
SMACZNEGO!
Przepis pochodzi z kwietniowej gazetki z przepisami "Przyślij przepis!".
Wyglada na smaczną i prostą :D
OdpowiedzUsuńczuje,że ją spróbuje ;)
pozdrawiam ciepło i życzę smacznego (nie przy tej,bo juz pewno "po konsumpcji" ,ale chociaz przy następnej ;))
Hm ... nigdy nie robiłam i nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńZachęta z Twojej strony ogromna więc na pewno spróbuję.
pozdrawiam
Ciekawy przepis i prosty w sumie.Muszę koniecznie wypróbować.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwyglada apetycznie,,i to bardzo,,:)z racji tego,ze uwielbiam "nowosci",,skusze sie na zrobienie jej:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dziekuje za zaproszenie na Twojego bloga. Zycze duzo przyjemnosci w pisaniu .-)). Zupa wyglada mi na ciekawa. Bede gotowac. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńZupka jest naprawdę pycha więc nie czekajcie długo tylko gotujcie! A potem dajcie znać jak Wam smakowało... Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńHmm, wygląda smacznie, a ja groszek uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńHej.Koniecznie musze sprobowac twoja zupe-krem,bo wyglada apetycznie i zdrowo:-)Dekoracje swiateczne bardzo ciekawe:-)Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) a zupka wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńChyba wypróbuję :)
Pozdrawiam :)